БГНЕС Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев с важни подробности за пристигащите българи от червените

...
БГНЕС
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев с важни подробности за пристигащите българи от червените
Коментари Харесай

Ангел Кунчев каза кога да очакваме следващата вълна на коронавирус в България

 БГНЕС Главният държавен здравен контрольор доц. Ангел Кунчев с важни подробности за идващите българи от червените зони на COVID-19.

Припомняме, че българските жители, които идват в страната от страна, попадаща в така наречен " алена зона " за COVID-19, би трябвало да показват пред граничния здравен надзор негативен резултат от PCR, изработен до 72 часа преди влизането в страната.

" PCR е нужен при влизане в България, тъй като подсигурява, че лицето не е притежател на болестта ", разкри доцент Кунчев пред публицисти. 

Относно Делта или индийския вариант на вируса доцент Кунчев съобщи, че може да чакаме повишение на % на инфектирани с този вариант. 

" Вълна през септември и октомври е оптимистичният вид. В момента сме в най-добрата ситуация, която няма да се задържи за дълго. Скоро ни чака растеж, само че в случай че реализираме имунизационните равнища, то вълната ще бъде лека, в случай че не, ще повторим сцените от Кипър и Испания ", съобщи главният държавен здравен контрольор. 

" Червените зони са с най-голям риск от импорт на разновидностите, които са рискови и не желаеме да позволяваме разпространяването им ", съобщи той.

" Ако хората, пристигнали от тези зони нямат PCR тест, то те ще попаднат под карантина за 10 дни. В случай, че го създадат незабавно след влизането си и изпратят по електронен път съответния документ, то шефът на РЗИ анулира карантината ", разяснява специалистът. 

" Няма проблем българите да се прибират от всяка една страна, след PCR са свободни. Потокът от идващи жители е висок, натискът на границите през юли и август ще е голям. Изискванията са минимални, а ограниченията съразмерни спрямо другите страни ", допълни главният държавен здравен контрольор.

" Европейският документ за ваксинация дава голяма независимост за пътешестване, с изключение на за страните с висок брой инфектирани ", заяви доцент Кунчев. 

" Моите отговорности са да спирам вноса и забавям разпространяването на разновидности на ковид, както и да не позволявам вълни като тези, които минаха ", напомни основният държавен здравен контрольор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР